Autismul este o afecţiune considerată drept una dintre cele mai frecvente tulburări ale copilăriei, mai frecventă decât cancerul, diabetul şi sindromul Down. Statisticile internaţionale ne arată că 1 din 68 de copii suferă de autism, iar datele înregistrate în ultimii ani în România indică o creştere continuă a numărului acestora. Este o tulburare de origine neurobiologică ce afectează copilul până la vârstă de 3 ani, până la această vârstă deficienţele sunt evidente şi poate fi stabilit un diagnostic.

Parintii care au copii cu vârsta între 1 şi 3 ani sunt încurajați să solicite aplicarea screening-ului în cabinetul medicului de familie, la controalele obligatorii de la 12, 16, 18, 24 și 36 de luni. Chestionarul screening permite identificarea primelor simptome ale unei tulburări de spectru autist, menite să îndrume părintele către un specialist. Acest screening are 9 întrebări, se aplică gratuit de către medicul de familie, durează între 5 şi 10 minute şi poate ajuta părintele să-şi dea seama foarte devreme dacă copilul poate să dezvolte acest tip de întârziere sau a dezvoltat deja. Dacă se obţine un scor peste 10, scor care indică că putem vorbi de TSA, medicul de familie trimite copilul mai departe către medicul psihiatru.

Intervenţia în cazul copilului autism constă în: diagnosticarea precoce, intervenţia terapeutică, logopedică, kinetoterapeutică timpurie.

Tipuri de terapii:
Terapia ABA – Applied Behavioral Analysis (ABA) – Analiza Aplicatã a Comportamentului este o tehnică folosită în tratamentul copiilor diagnosticați cu autism. Obiectivul final al terapiei ABA este  de a initia sau de a  imbunatatii in mod semnificativ comportamentele . Acești copii au o nevoie mai mare de activități stricte, de predictibilitate şi de rutină de aceea aceast[ terapie este recomandată.
Logopedie – Terapia tulburărilor de limbaj
Rolul limbajului expresiv in viata de zi cu zi este esential pentru fiecare dintre noi . Primii trei ani din viata copilului nostru sunt esentiali pentru dezvoltarea lui viitoare, acesti trei ani repreezinta de fapt baza piramidei dezvoltarii lor. Limbajul ca si forma unica de comunicare si interactiune umana poate fi impartit in limbaj receptiv si expresiv.
Kinetoterapie – Are beneficii curative in afectiuni musculare, de natura neurologica, sau ce tin de schelet. Contine exercitii ce difera in functie de varsta si evolutia copilului, deoarece pot interveni dificultati. Terapia prin miscare pentru copii cu autism contribuie la imbunatatirea abilitatilor motrice si senzoriale, cat si pentru imbunatatirea controlului comportamental.
Terapie 3 C -Conştientizare – Coordonare – Concentrare – este o metodă prin care se realizează recuperarea psihomotrică a persoanelor cu tulburări de spectru autist , cu ajutorul exerciţiilor fizice adaptate şi este formată dintr-un complex de exerciţii fizice menite să aducă persoană cu TSA în punctul în care apare dorinţa şi capacitatea de a iniţia acţiuni şi activităţi motrice independente.

Share Button