Elevii giurgiuveni entuziasmaţi de ecologizarea făcută

Pe 15 septembrie, cu ocazia Zilei de Curăţenie Mondială- World Cleanup Day,  în judeţul Giurgiu, peste 10 000 de giurgiuveni s-au implicat în colectarea deşeurilor abandonate în natură şi în spatiul public.

La curățenie au participat peste 40 de primării, copii cu profesori şi parinţi din școli din tot judeţul, instituții județene, ong-uri, sute de angajați ai Poliției, Pompierilor, Jandarmeriei Române, precum și angajați ai penitenciarelor și deținuți, chiar şi copii din centre speciale.

Jandarmii giurgiuveni au umplut zeci de saci cu deşeuri la World Cleanup Day

Încă de la primele ore ale dimineţii, sute de voluntari au mers direct la punctele de curăţenie, deoarece echipa judeţeană a distribuit sacii şi mănuşile din timp. La ora 9 jandarmii giurgiuveni deja terminaseră sacii primiţi şi au solicitatt un surplus de saci. Din cauza căldurii, acţiunea s-a încheiat în jurul prânzului, când partenerii de la salubritate au şi început colectarea sacilor în vederea valorificării resurselor. Aproximativ 14 000 de saci au fost colectaţi în timpul acestei actiuni.

În județul Giurgiu, de organizarea Zilei de Curățenie din 15 septembrie 2018 s-a ocupat Asociatia Prietenii de lângă tine, adică aceeași echipă ce a coordonat în judeţ acțiunile Let’s do it, Romania! din 2012 până în prezent. Echipa, formată din Lăcrămioara Ocunschi și Mariana Mitroi, datorită experienţei acumulate de-a lungul anilor în mobilizarea societăţii civile girugiuvene şi gestionarea voluntarilor a reusit şi în acest an o mobilizare exemplară.

Lacramioara Ocunschi- Coordonator judetean Mergând pe teren în ziua curăţeniei, am fost surprinsă de faptul că la unele organizaţii erau mult mai mulţi participanţí decât anunţaseră iniţial, pentru că au venit şi cu soţii sau soţiile şi cu copiii şi prietenii. Iar la multe şcoli, copiii au fost însoţiţi nu numai de profesori, dar şi de părinţi şi de bunici. Cel mai mic voluntar este Eva, are 3 ani şi jumătate şi îi invita pe toţi pe care îi întâlnea: “Haideţi la mizerie! Haideţi să strângem mizeria!”. Special pentru această zi, părinţii i-au luat mănuşi care să îi vină.  Eva este unul din milioanele de voluntari şi viitorul nostru. În urma noastră a rămas o lume mai curată. Următoarea provocare este… să o păstrăm curată.

Mariana Mitroi – Responsabil Relatia cu Autorităţile In acest an ne-am bucurat că ni s-au alăturat organizaţii noi, iar organizatiile deja consacrate ca parteneri ai activităţilor noastre, au venit cu un număr şi mai mare de voluntari. Ne-am bucurat sincer să revedem multe chipuri de giurgiuveni cunoscuti în ziua curateniei. Echipa noastră a reușit cea mai mare mobilizare de până acum în judeţul Giurgiu, clasând judeţul pe locul 10 la nivel national. Nu a fost uşor, însă, după şase editii organizate, oamenii ne ştiu deja şi au încredere în noi şi în proiectele noastre . Mulțumim tuturor celor care au dat câteva ore din timpul lor de week-end pentru a fi parte din cea mai mare mişcare mondială.

World Cleanup Day 2018 - s-a terminat cu succes. Peste 150 de tări au participat, lăsând lumea mai curată. Următoarea provocare: Să o păstrăm curată
World Cleanup Day 2018 – s-a terminat cu succes. Peste 150 de tări au participat, lăsând lumea mai curată. Următoarea provocare:
Să o păstrăm curată

O primă estimare arată că 338 038 de voluntari au curățat 467 453 saci cu deșeuri în România. În topul județelor cu cei mai mulți voluntari se regăsesc Maramureș (32 142 voluntari – 21008 saci), Botoșani (25 600 voluntari – 21000 saci), Bihor (23 000 voluntari – 30 000 saci), Gorj (21 540 voluntari – 55 000 saci), Suceava (21 256 voluntari – 23381 saci), Dolj (20 000 voluntari – 38 500 saci), Vaslui (14 040 voluntari – 18 750 saci), Cluj (12 000 voluntari – 13 000 saci), Mureș (11 453 voluntari – 18 730 saci), Giurgiu (10 115 voluntari – 14 000 saci). Lista cu cifrele din fiecare județ este aici.

La nivel internațional, 13 milioane de voluntari din 155 de țări au luat parte la cea mai mare mișcare civică de curățare a deșeurilor organizată vreodată – World Cleanup Day. Echipele „Let’s Do It!” din toata lumea s-au mobilizat exemplar, în contextul în care mai mult de 15 dintre acestea au fost lovite de cicloane tropicale, iar 5 țări au organizat o acțiune de curățenie, deși se află în război. Adică mai mult de două treimi din ţările lumii s-au alăturat “valului verde” de ecologizări ce a început în Fiji şi s-a încheiat în 36 de ore mai târziu în Hawaii, cu milioane de oameni uniţi pentru un singur scop: o planetă mai curată şi mai sănătoasă.  

Partenerii instituționali în România sunt Ministerul Mediului, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Turismului, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Românilor de Pretutindeni, Ministerul Afacerilor Externe, , Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert și Antreprenoriat, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, Jandarmeria Română, Administrația Națională a Penitenciarelor, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România, Asociația Comunelor din România și Asociația Municipiilor din România.Președintele României, Klaus Iohannis, a luat parte la un pilot de curățenie desfășurat cu câteva zile înainte, ca susținere pentru Ziua de Curățenie Națională. Puteti vedea instantanee aici 

Partenerul principal al campaniei, Kaufland România, a susținut organizația încă din 2010

Rețeaua Let`s Do It, Romania! cuprinde echipe locale în cele 41 de județe, 400 de voluntari fiind parte din organizarea campaniei.

###

Mișcarea Let`s Do It, World!, organizatorul evenimentului World Cleanup Day, a luat naștere în 2008, atunci când Estonia a organizat prima Zi de Curățenie Națională și a reușit să mobilizeze 50 000 de voluntari într-o singură zi. România este parte din rețeaua internațională Let`s Do It World! încă de la început, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Comunitatea s-a dezvoltat în ultimii 10 ani și numără astăzi peste 150 de țări cu experiență sau care au organizat pentru prima oară o Zi de Curățenie Națională în 2018.

Share Button
Peste 10 000 de giurgiuveni implicaţi în cea mai mare mişcare civică de Ziua Curăţeniei Globale

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *